Головна
>
Зарубіжне
>

Нове ім’я: як Сем Фендер став популярним, не написавши жодної пісні про кохання

Нове ім’я: як Сем Фендер став популярним, не написавши жодної пісні про кохання

У рубриці «Нове ім’я» ми розповідаємо вам про найцікавіших та найперспективніших музикантів з України та світу. Це люди, чиє звучання та музика, не просто слідують трендам, а формують їх. Цього разу Віка Мишкоріз розповідає про англійського музиканта Сема Фендера, який спромігся стати популярним, виконуючи пісні про токсичну маскулінність, фейкові новини та політику Великої Британії.


Послухати музику Семa Фендера можна на:

Apple Music
Google Play
Deezer


У квітні 1996 року, у північно-східній частині Англії, портовому місті Норд-Шилд, народився Сем Фендер. Зараз йому майже 23. Хлопець зростав у музичній сім’ї, брат Ліам грав на барабанах та фортепіано, разом з батьком вони весь час писали пісні. У коледжі разом з ним навчався гітарист і клавішник Джо Аткінсон, співак і автор пісень L Devine та майбутній продюсер Джордан Райлі. У своїй кімнаті Сем слухав Арету Франклін, Джоні Мітчела та Девіда Боуі. Коли йому було 8, хлопчик вперше взяв до рук гітару, а за наступні 5 років інструмент став «всім, чого він хотів від життя». Саме тоді молодший Фендер почав навідуватись до брата на вуличні виступи та грати кавери Джимі Гендрікса та інді-хітів нульових.

У 15 Сем вперше закохався. Із дівчиною вони прозустрічались півроку, та як це завжди здається у юності, стосунки тривали ніби вічність. Дівчина кинула його та пішла до «крутого друга». На другий місяць безкінечних ридань через розбите серце, Фендер створив свій перший гурт. Підлітковий проект вийшов не надто успішним, тож деталей не лишилось.

Через бажання заробляти музикою 18-річний Сем почав грати у ресторанах. Чек за один виступ складав у середньому 150 фунтів, музикант почував себе «немов мільйонер».

З роками Фендер відчував, що все більше боїться всього, що пов’язане з болем та, у якості захисної реакції, почав злитися та ставати агресивним. Злість хлопця викликали зокрема політики. Майже кожний прем’єр-міністр Англії обурював Сема ще з дитинства, адже «негативні наслідки жадібності політиків переслідували Північний Схід протягом багатьох років». Про це Фендер написав пісню Play God.

«Музика поза політикою»: як довго наші музиканти будуть приховувати свої погляди

У березні 2017 року він випустив дебютний сингл на платформі SoundCloud. На його підтримку Сем почав виступати на кожному фестивалі Ньюкаслу, на який міг потрапити. Цього ж року артист випустив сингли Greasy Spoon, Millennial та Start Again. Музикантами Сема стали Дрю Майкл (барабани), Дрю Томсон (гітара), Том Анжерер (бас) та Джо Аткінсон (гітари та клавіші), з яким Фендер товаришував з коледжу.

Його пісні почали крутити на радіо, з’явились перші фанати. Сем потрапив до списку BBC Music Sound of 2018 у якості одного з найперспективніших виконавців на думку британських критиків.

«У матеріалі Сема Фендера є дещо характерне: жодної пісні про любов. Замість цього, 21-річний чоловік пише тексти про тиск уряду, фейкові новини та сексуальні домагання, що пронизують інді-гімни немов різкий укус», – описали творчість молодого виконавця BBC Music.

У травні 2018-го гурт Catfish And The Bottleman запросив Сема зіграти на підтримку їхнього концерту в рамках фестивалю This Is Tomorrow.

Після концерту з Фендером сконтактували представники британського лейблу Polydor Records, що входить до Universal Music Group. Вже за два тижні він виклав у соцмережі відео, де під жартівливу версію головної теми Universal Studios підписує контракт з представниками бренду.

На початку вересня стало відомо, що сингл Play God придбав розробник відеоігор EA Sports для саундтреку гри FIFA19.

«Моя пісня Play God потрапить на FIFA-19! Якби я міг розповісти про це 12-річному собі, він, напевно, обгидився б від хвилювання. ЩО!!?», – поділився Фендер на сторінці у Facebook.

У листопаді разом із лейблом Polydor артист презентував перший EP Dead Boys.

Міні-альбом отримав свою назву від одного з синглів співака. Цю пісню Фендер присвятив своєму другу, який вчинив самогубство.

«Я дійсно вважаю, що проблема [з чоловічими самогубствами] у токсичній маскулінності та баченні, яким повинен бути чоловік. Це архаїчна та застаріла ідея того, як потрібно поводитись. Мені здається це і вбиває чоловіків. Я особисто страждав від цього, коли ріс у Ньюкасл. Думаю, всі страждали. Ми стикалися з викликами на кшталт того, як потрібно реагувати на емоційний стрес. Мені ніколи не було за це соромно. Та у дитинстві мені сказали не плакати. Це одна з тих речей, які мають наслідки. Бо, потім, коли нам погано, ми відчуваємо сором через це», – розповів Сем Фендер виданню NME.

Після релізу пісні Dead Boys, співак прийшов на ефір BBC Radio 5. В прямому ефірі Фендер ділився, як важливо, щоб чоловіки розповідали про свій емоційний стан та здоров’я. Пізніше на пошту радіостанції прийшов великий лист від хлопця, який збирався розбитись на своєму авто, однак почув розмову на радіо та зупинився.

У грудні 2018-го Сем став вибором критиків BRIT Awards 2019.

«Я здивувався, коли побачив своє ім’я у шорт-листі. Зустрівся з командою і сказав, ‘Подивіться на нас зараз. Мене не запхнуть у поп-машину’. А потім я виграв. Тепер я людина! Я – Ед Ширан! Мене це лякає. Не думав, що так воно вийде», – розповів Фендер виданню Telegraph.  

Концертні майданчики Сема та його музикантів стали значно більшими. Зараз вони грають для публіки розміром у 2000 людей у порівнянні з 50-100 слухачів ще півтора року тому. На початку 2019 року Фендер випустив сингл Hypersonic Missiles про здолання хаосу любов’ю. Зараз музикант працює над дебютним повноформатним альбомом.

Підписники на інстаграм додаються сотнями щодня, концертний графік співака розписаний до липня, влітку він планує вперше виступити на фестивалі Glastonbury та поїхати з концертами до Азії. Сем Фендер став популярним вже зараз і його впізнаваність тільки зростає.


Читайте також:

> Новое имя: современная американская мечта Мэгги Роджерс
> Новое имя: как ЛГБТ-позиция Sarah Walk помогла ей найти лейбл и себя в музыке
> Новое имя: как Ella Mai начала успешную музыкальную карьеру c видео в инстаграме
Новое имя: кто такой Rag’n’Bone Man и почему о нем все говорят


Фото: Facebook

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
2 дні тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024