Головна
>
Статті
>

Зорепад релізів: найкращі українські новинки другої половини квітня

Зорепад релізів: найкращі українські новинки другої половини квітня

Цей місяць — місяць дебютів. Ми побачили карпатський реп від Alina Pash. Свій новий проект презентував Антон Шитель із колишньої MYOPIA. Свою другу пісню масштабно показала Ingret із продюсерського цеху Потапа. І це ще не все. Детальніше – у зорепаді релізів.

Сингли

Ingret — В небо

 Олексій Бондаренко

Свій дебютний сингл протеже Потапа презентувала в рамках національного відбору на Євробачення. Другу роботу В небо — в ході фіналу «Голосу країни». Маркетинговий підхід передбачає швидкий вихід у мейнстрім. А от пісня, натомість, вдалася майже неформатною.

Ingret підтримує образ дивакуватої мрійниці. В арсеналі цього треку трохи дивне аранжування і чіпкий брідж. Пісня вийшла настільки легкою і своєрідною, що я під враженням переслухав її підряд разів із десять. Схоже, нарешті продюсерські потужності Mozgi вирішили використати не тільки для кон’юнктурних проектів, а й для ненайлегшого, з комерційної точки зору, музиканта.


5 Vymir — Чужі

 Катерина Ятель

Трек Чужі став першою ластівкою нового альбому та концертної програми гурту 5 Vymir. Перед нами драйвова пісня, яка буде розривати і на концертах, і на фестивалях. До речі вперше почути нові пісні наживо можна буде вже цього тижня у Києві.

Насправді Чужі зроблена за найкращими традиціями популярного року і, якби не характерний вокал Кості Почтаря та Вадима Лазарєва, могла б загубитися серед маси подібних треків. У цьому немає нічого поганого, адже для прихильників саме такого звучання, 5 Vymir — ідеальний гурт, який не лише говорить зрозумілою для них мовою, а й бере особливим урбаністичним шармом.


Sheetel — Arise

 Артем Рісухін

Важко не проводити паралелі та порівняння між новим проектом Антона Шителя Sheetel та його попереднім гуртом MYOPIA. Ліричний концепт став похмуріше, інструментальний — майже не змінився. Так само майже і не змінилась подача самого Антона, який продовжує їсти свій текст, наче Роб Томас. Але попри схожість, Sheteel — це дорослішання. Arise — чудова робота, в якій є і глибина, і емоція. Можливо, єдине чого не вистачає — ризику та експерименту.


NOUSINTHIS — False Promise

 Артем Рісухін

Нарешті, пост-рокери NOUSINTHIS зупинили свою гонитву за Sigur Rós зразка початку 00-х. False Promise — успішна суміш крауту, електроніки та фльору німецької сцени. Утім, майже 10-хвилинна композиція, попри атмосферність та ніжність аранжування, занадто стримана. Їй не вистачає розвитку і масштабу в тій мірі, в якій NOUSINTHIS це вміють робити.


Кліпи

Fontaliza — Повільний рок-н-рол

 Олексій Бондаренко

Нещодавно склад Fontaliza поповнився ще одним музикантом. До гурту приєднався Юрій Холошев — гітарист та, за сумісництвом, брат фронтмена Павла Холошева. З того моменту Fontaliza випускає виключно україномовні пісні. Трек Повільний рок-н-рол розкрився завдяки кліпу, головну роль в якому зіграла українська модель Марта Боровець.

Ідея зйомки одним кадром — не нова, але зробити таке відео якісно — непроста задача. Fontaliza вдалося як утримати увагу, так і донести основну думку відео. При цьому трек балансує на межі поп-музики та року, який більш близький цьому гурту. Тобто, й не соромно на концерті зіграти, і на телеканали попаде. Гарна робота.


СКАЙ — Відчуваєш

 Олексій Бондаренко

У музичній пресі поп-рок заведено хоронити вже років так із десять. При цьому жанр продовжує жити, у ньому з’являються нові зірки (наприклад, Без Обмежень), а досвідчені гурти не поспішають йти на пенсію. СКАЙ із піснею Відчуваєш показали, що ще досі мають рівень, до якого молодим гуртам варто тягнутися.

Кліп, знятий у Нью-Йорку, не привертає багато уваги, але й не дратує. Добротна, приємна робота. А от пісня радує насиченістю аранжування і вокальною мелодійністю. У Відчуваєш важко знайти нові ходи, але це не той випадок, коли гурт намагався чимось здивувати.


Alina Pash — Bitanga

 Олексій Бондаренко

Кілька років тому Alina Pash була учасницею «Х-Фактору», і, як багато своїх колег, зникла з радарів невдовзі після ефірів. До цього часу вона заробляла гроші, граючи у кавер-бенді. Нещодавно Аліна почала співпрацювати із «Много воды» і раптом випустила ледь не найкращу роботу в українській музиці за цей рік.

Bitanga — це не спроба поєднати фольклорні нотки із кон’юнктурним саундом. Це не паразитування на етнічних мотивах. Це самобутня і потужна робота. Це той самий модерний карпатський реп із повагою до традицій. Те саме можна сказати і про костюми. Bitanga — це комплексна та вибухова робота. Прекрасний дебют.


Лінія Маннергейма — Колискова (feat. Саша Кольцова)

 Олексій Бондаренко

Лінія Маннергейма показали відео, в якому війна відображена через призму людей, які чекають на своїх рідних і близьких вдома. Гурт Жадана і Каданова вже не вперше розповідає про те, що відбувається на Сході України без зайвого пафосу, але напрочуд гостро і показово. Цього разу до харків’ян доєдналася Саша Кольцова із Крихітки. Потрібне відео і потрібна пісня. Такі роботи змушують не забувати про те, де ми живемо та про тих, хто нас захищає.


The Hardkiss — Мелодія

 Катерина Ятель

Наразі The Hardkiss презентували вже дві пісні з майбутньої платівки Залізна ЛастівкаЖуравлі та Мелодія. Обидві про любов, обидві українською, обидві приречені на успіх. Проте Журавлі — акустична, ніжна композиція, у той час як Мелодія накриває слухача масштабністю та пафосом. Це потужний трек, який вражає навіть після кількох прослуховувань.

Зйомки кліпу до такої насиченої музично роботи — справа не з простих. Відеоряд має не змагатись з піснею, а навпаки акцентувати увагу на її найсильніших моментах. Попри те, що кліп вийшов епічним, свою задачу він не виконав. Половина ролика без додаткових пояснень подібна до нарізки гарних кадрів, а під кінець помпезна сцена з космонавтами викликає враження, немов її взяли з якогось іншого відео.


Grisly Faye — Fall For Me

 Артем Рісухін

Перероблений та перезведений трек Fall For Me прекрасно демонструє еволюцію Grisly Faye. Від перших спроб семплювання та роботи над звуком до впевнених, виважених патернів. Оновлений Fall For Me тепер не просто став закінченою, переосмисленою роботою – завдяки прекрасній анімації Марини Кізілової, трек нарешті оформлений у повноцінну історію. Той момент, коли не відео дає супровід музиці, а все синхронізовано в єдине полотно. Історія про самотність, яка насправді, дає слухачеві можливість перестати бути самотнім хоча б на чотири з половиною хвилини.


CODÂNE — LUCY

 Артем Рісухін

Інді-поп проект Данили Міліковського CODÂNE вже був гостем нашого зорепаду у березні з кліпом на трек Де Була. Цього разу CODÂNE змінили камерні 90-ті та лоу-фай на естетику Позняків та харизму моделі Белли Хадарцевої. Музично Lucy тоне у фанку, хаусі та трип-хопі. І хоча кліп більш нагадує рекламні фешн-роботи, саме в цьому і вимальовується аудіовзіуальний концепт CODÂNE: нероздільна естетичність музики і відеоряду.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
10 години тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024