Головна
>
Кіно
>

Держкіно vs «Довженко-Центр»: Олена Гончарук не підписала контракт

Держкіно vs «Довженко-Центр»: Олена Гончарук не підписала контракт

Державне агенство з питань кіно не підписало контракт із Оленою Гончарук, яка вдруге перемогла у конкурсі на посаду очільниці «Довженко-Центру».

Як повідомляють кореспонденти Суспільного, сторони не дійшли згоди за пунктами контракту, які стосуються прийняття нового статуту. Представники Держкіно заявили, що згоди не досягли за 5 пунктами, водночас Гончарук та адвокати стверджують, що розбіжності є за 25 пунктами.

Зокрема, за словами Марії Фіцджеральд, в контракт внесли реорганізацію інституції та відповідно зміну статуту. Наразі сторони домовилися розглянути контракт і обговорити зміни.

Оновлено від 22 лютого 2023 року

В інституції зазначають, що до останнього дня Держкіно не надавало контракт на ознайомлення, «що суперечить трудовому законодавству, згідно з яким умови встановлюються угодою сторін». Крім цього, там наголосили, що 21 лютого Олена Гончарук вперше побачила контракт, який визначає її діяльність на 5 років.

«Наріжним каменем розбіжностей стали пункти контракту, що зобов’язують Олену Гончарук виконати реорганізацію та виділ частини колекції, а також упродовж 15 днів внести в реєстр новий статут Довженко-Центру, докорінно змінений Держкіно.

Це не лише унеможливлює реалізацію програми розвитку Центру, яка перемогла в конкурсі й основним завданням якої значиться “забезпечити недоторканність Національного центру Олександра Довженка та основу для його сталого функціонування”, а й суперечить умовам оголошеного конкурсу — конкурс оголошувався на Довженко-Центр в його нинішньому статусі, як кіноархівної та кінодослідної інституції, діяльність якої має некомерційний характер».

Після обґрунтованих аргументів Держкіно погодилося надіслати контракт для повноцінного ознайомлення та внесення коментарів і відповідно перенести дату його підписання.

У Довженко-Центрі зазначають, що перенесення термінів підписання не є скасуванням результатів конкурсу чи підставою для визнання конкурсу таким, що не відбувся.

Найцікавіше із судового засідання

На підготовчому засіданні суд розглянув низку клопотань сторін. Зокрема, як повідомили у Довженко-Центрі:

  • Представники Держкіно стверджують, що те, що що зберігається в Довженко-Центрі, не є культурною цінністю. А відтак навіть не підлягало евакуації в ході бойових дій [в Києві та області].
  • Також представники Держкіно звернулись з клопотанням долучити до справи третьою стороною Державну архівну службу та усіх працівників Довженко-Центру. Суд це клопотання відхилив.
  • Суд відмовив у клопотанні Довженко-Центру надати повну інформацію про Науковий центр кінематографії України.

Нагадаємо, що саме цій державній установі мають бути передані всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру.

Науковий центр кінематографії України створений Держкіно в часи правління Януковича, у 2011 році, на базі «Наукового центру розвитку туризму». Основний вид діяльності за даними ЄДРПОУ — «вища освіта». Публічна інформація про діяльність Центру відсутня.

  • Також адвокати Держкіно надали клопотання про закриття справи. Суд пообіцяв розглянути його у наступний раз.

Наступне засідання відбудеться 7 березня о 15:00. 


Нагадаємо, що Олена Гончарук очолила «Довженко-Центр» у квітні 2021 року. Втім 2 листопада 2022 року Держкіно відсторонило її від виконання обов’язків. Гончарук залишилася на посаді керівниці Музею кіно Довженко-Центру. Представники Довженко-центру були обурені таким рішенням і прямо називали його продовженням діяльності по вбиванню своєї організації.

21 грудня 2022 року Держкіно оголосило конкурс на посаду керівника «Довженко-Центру». За результатами конкурсу очільницею Довженко-Центру знову стала Олена Гончарук.


Читайте також: Проти колишньої в.о. гендиректорки «Довженко-Центру» Олени Гончарук відкрили кримінальну справу

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024