Головна
>
Кіно
>

28 українських кінематографістів приєдналися до Європейської кіноакадемії

28 українських кінематографістів приєдналися до Європейської кіноакадемії

Європейська кіноакадемія оголосила перелік нових кінематографістів, які приєдналися у 2023 році. Цьогоріч організація запросила 462 митці з різних країн світу, серед них — 28 українців. Імена нових представників було оголошено у День Європи, 9 травня. Кіномитців до академії запрошують раз на рік. 

Розповідаємо про українців, які приєдналися до Європейської кіноакадемії:

Максим Асадчий — український продюсер, створив понад 30 фільмів і телесеріалів. Найбільш відомі проєкти Максима — «Мамай», копродукційна стрічка «Імпорт-експорт», де він був лінійним продюсером, «Поводир» та «Переломний момент: Війна за демократію в Україні».  

Дар’я Бассель — українська продюсерка («Бачення метелика», «Назовні», «Будинок зі скалок»), членкиня команди Міжнародного фестивалю документально кіно про права людини Docudays UA, працює зараз програмеркою та кураторкою індустрійної платформи. Паралельно працює продюсеркою з авторським кінематографом.

Читайте також: «Ми їхали в Канни з однією метою — говорити про Україну»: Продюсерки «Бачення метелика» Дар’я Бассель та Ліза Сміт про Каннський фестиваль

Ольга Бесхмельніцина — українська продюсерка («Стоп-Земля»), голова Правління Української кіноакадемії, виконавча директорка Фонду культурної дипломатії Uart, співзасновниця та співавторка двох видань англомовного путівника Kyiv by locals. Також Бесхмельниціна була у списку митців, які закликали зупинити «реорганізацію» Довженко-Центру у відеозверненні). 

Читайте також: Українська кіноакадемія оновила склад. Хто туди увійшов і чи добре це для кіноспільноти?

Сергій Буковський — кінорежисер, актор, документаліст, лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України та представник критичної школи української документалістики. Його роботи отримували нагороди престижних міжнародних кінофестивалів: Міжнародного північно-південного медіафоруму в Женеві, Міжнародного кінофестивалю «Золота абрикоса», «Берлінале-2009» та інших. 

Сашко Чубко — продюсер, відомий за фільмами «Папині кросівки», «Фостер і Макс» та «Ля Палісіада».

Дмитро Десятерик — український кіно- і театральний критик, журналіст. У 2020 році став лавреатом Премії ім. Джеймса Мейса. Журналіст щоденної всеукраїнської газети «День». Автор численних інтерв’ю з кінорежисерами, акторами, художниками, літераторами, зокрема Матвієм Вайсбергом, Кірою Муратовою, Оленою Придуваловою, Олексієм Аполлоновим та іншими.

Катерина Дубчак — візажистка та гримерка українських кіно- і телепроєктів. Відома тим, що однією з перших почала виготовляти тактичний грим для українських військовослужбовців.

Владислав Дудко — продюсер, сценарист і художник-постановник (зокрема, у фільмі «Пекельна Хоругва або Різдво Козацьке»)

Анна Єлісєєва — креативна продюсерка, екс-продюсерка і маркетинг-директорка телеканалу ТЕТ, займеться розробкою форматних і сценарних проектів, їх редакторським і режисерським супроводом, кастингом і постпродакшном. 

Євген Філатов — український музикант, композитор, аранжувальник, продюсер. Соліст гурту The Maneken, композитор та саундпродюсер гуртів Onuka та The Elephants. Наприкінці березня 2023 ркоу презентував повний альбом композицій зі звуками різних міст України. Усі композиції були створені у межах музичного тревел-шоу «Як звучить світ. Україна».

Ілля Гладштейн — український продюсер («Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго», «Жінки, що грають в ігри»), співвласник кінотеатру Kino42. Був у списку митців, які закликали зупинити «реорганізацію» Довженко-Центру у відеозверненні, а також ходив на мітинги, спрямовані на захист інституції.

Поліна Карчева — дизайнерка костюмів.

Анастасія Карпенко — акторка. Відома ролями у фільмах і телесеріалах «Як там Катя?», «Слуга народу» і «Темні води». 

Надія Коротушка — продюсерка, керівниця напрямку кінотеатральної дистрибуції Film.ua Distribution.

Олександра Костіна — продюсерка фільмів «Дике поле», «Памфір», «Плем’я», «Маріуполіс 2» та «Додому».

Читайте також: Гангстери буковинського прикордоння. Огляд на «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука

Наталія Лібет — кінопродюсерка («Стоп-Земля», «Парфенон», «Щоденник Наречена Христа»), колишня співвласниця компанії 2Brave Productions у Києві, Україна. Лавреатка премії імені Едмунда Маскі 2000 року. Премію вручали аспірантам і фахівцям пострадянського простору за внесок у розвиток демократичного суспільства, зокрема, у культурній сфері. Членкиня Української кіноакадемії.

Ольга Матат — продюсерка, відома роботою над фільмами «Як там Катя», «Королі репу», «Я, Ніна». Засновниця компанії Evos Film.

Читайте також: Фільм «Я, Ніна» Марисі Нікітюк відкриє кінофестиваль «Миколайчук Оpen»

Марина Майковська — редакторка, режисерка монтажу, зокрема, у фільмах «Бальний король», «Все палає» та «Дельта».

Дмитро Мінзянов — продюсер з більш ніж 15-річним досвідом роботи в кіно, ТБ-серіалах та рекламі. Співзасновник кінокомпанії Kristi Films. Її створювали для відкриття талантів та співпраці з молодими режисерами. Так, Kristi Films зняла короткометражки для Павла Острікова, Катерини Горностай, Марисі Нікітюк і повнометражний режисерський дебют сценаристки Наталки Ворожбит «Погані дороги». Член Української кіноакадемії.

Микита Моісеєв — український кінокомпозитор. Лауреат Національної кінопремії «Золота Дзиґа» 2018 року в номінації «Найкращий композитор» за музику до фільму «Стрімголов».

Дар‘я Онищенко — українсько-німецька режисерка, сценаристка та креативна продюсерка, журналістка, членкиня Української Кіноакадемії. Відома роботою над фільмом «Забуті».

Алла Самойленко — кастинг-директорка фільмів «Коли падають дерева», «Брати. Остання сповідь», «Максим Оса», «Поводир», «Касим» та інших проєктів.

Вероніка Степанчук — кінопродюсерка, відома за фільмом «Мої думки тихі». 

Вікторія Трофіменко — українська режисерка, сценаристка. У 2014 році отримала нагороду за найкращий сценарій від Міжнародного кінофестивалю «Кіношок» в Анапі за фільм «Брати. Остання сповідь».

Ірина Цілик — українська кінорежисерка, членкиня Українського ПЕН та письменниця. Її твори перекладені багатьма мовами, а вірші використовують у своїх піснях Антоніна Матвієнко, Бумбокс, Сестри Тельнюк, Коzак System, НеДіля. У 2020 році успішно дебютувала із повнометражною документальною стрічкою «Земля блакитна, ніби апельсин». Тоді ж перше в історії стрічка українського режисера взяла участь у престижному американському кінофестивалі «Санденс» 2020.

У жовтні 2022 році відбулася прем’єра дебютного ігрового кіно «Я і Фелікс». Це екранізація автобіографічного роману її чоловіка, українського письменника Артема Чеха «Хто ти такий?».

Читайте також: «Я і Фелікс». Ірина Цілик та критики розповідають про фільм за мотивами книги Артема Чеха «Хто ти такий?»

Крістіна Тинкевич — українська режисерка. В її доробку — два короткометражні фільми «Країна», «Солатіум» і повнометражний документальний фільм «Покоління`91». «Як там Катя?» – дебютний повнометражний фільм, прем’єра якого відбулася на 75-му Міжнародному кінофестивалі у Локарно де фільм отримав дві нагороди — за найкращу жіночу роль і спеціальний приз журі Cine+.

Владислав Воронін — оператор, кінорежисер, колорист і художник візуальних ефектів. Закінчив Нью-Йоркську кіноакадемію. Працював у студії візуальних ефектів Tilt. Також працював над проєктами Алана Бадоєва, Сергія Солодкого, Кадіма Тарасова та інших режисерів.

Богдан Жук — представник кінофестивалю «Молодість». Він формує конкурсні та позаконкурсні програми «Молодості» та курує програму ЛГБТК+ Sunny Bunny — найстаріший захід України на квір-тематику.


Європейська академія була заснована 1988 року в Берліні з ініціативи європейських кінорежисерів для пропагування європейського кінематографу у світі. Академія відома своєю щорічною премією «Європейський кіноприз».


Читайте також: Перфоманс-сповідь, квір-кіно та історії українського спротиву: що подивитися на Takflix та Megogo?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024