Головна
>
Кіно
>

Маленький гід кінофестивалем глядацького кіно «Миколайчук OPEN»

Маленький гід кінофестивалем глядацького кіно «Миколайчук OPEN»

З 15 по 20 червня 2023 року в Чернівцях відбудеться всеукраїнський кінофестиваль глядацького кіно Миколайчук Open.

Цьогоріч у фокусі й надалі залишається кіно, яке зрозуміле широкій авдиторії, але водночас таке, що має значущі мистецькі якості. У програмі — понад 50 фільмів: українські та іноземні, документальні й художні, короткі метри і повнометражні. Якщо ви не знаєте чи не можете визначитися, на який фільм піти — цей гід для вас. Кінокритик Ігор Кромф обрав 5 стрічок, на які радить звернути увагу.

LiRoom є інформаційним партнером фестивалю.


«МРТ»

Крістіан Мунджіу — класик румунської нової хвилі. Усі його роботи — це гостросоціальні полотна наповнені пекучою сатирою. «МРТ» — це історія про заробітчанство, безробіття, трудову міграцію небажання приймати іншого. Дивитися фільми румунської нової хвилі дуже цікаво з огляду на те, що це сусідня країна зі схожим історичним шляхом та проблемами, тож в дзеркалі румунського суспільства часто можна побачити власне.

«Я і Фелікс»

Дебютний художній фільм режисерки Ірини Цілик за мотивами роману її чоловіка, письменника Артема Чеха «Хто ти такий?». Дуже тепла та лампова ностальгія за дитинством 1990-х років. Історія про те, як колись війна озивалася незрозумілим ехо небагатьох учасників тих подій, і як через роки прийшло розуміння, чому воно було саме таке. Стрічка про дорослішання і про любов. А ще там неймовірно харизматичний Юрій Іздрик.

Читайте також: «Я і Фелікс». Ірина Цілик та критики розповідають про фільм за мотивами книги Артема Чеха «Хто ти такий?»

«Всередині»

У Голлівуді вже ходить жарт про те, що існує окремий субжанр кіно — «Віллем Дефо божеволіє в кадрі». «Всередині» грецького режисера Василіса Кацупіса — це історія, де Віллема Дефо замкнули у квартирі і спостерігають, як він втрачає глузд. Дивитися на таке завжди одночасно страшно й захопливо.

«Вересень»

Епохальна стрічка, існування якої до останнього часу вважалося мемом чи байкою. Треш-комедія з елементами горору, де ведучий Микола Вересень вибирається з інфернального світу повного демонів і зомбі в пострадянському антуражі. Ще там є Лесь Подерв’янський. Треш-комедії в нас у країні знімають рідко.

Читайте також: На «Миколайчук OPEN» покажуть українську треш-комедію «Вересень» із Подерв‘янським, Кувалдіним та Вереснем у головних ролях

«20 днів у Маріуполі»

Одна з найпотужніших українських документалок. Репортаж відеографа АР Мстислава Чернова з оточеного російською армією Маріуполя в лютому-березні 2022 року. Сувора та страшна історія без купюр про те, як насправді Росія здійснювала геноцид у Маріуполі.

Читайте також: Сльози та біль Святої Марії: огляд на документальний фільм «20 днів у Маріуполі»


Нагадаємо, «Миколайчук Open» — фестиваль глядацького кіно, присвячений українському актору та режисеру Іванові Миколайчуку. Вперше подія відбулася у червні 2022 року на підтримку національної кіноіндустрії. Цього року у національній програмі — 18 короткометражних фільмів

Детальніше про програму головного конкурсу читайте тут, а про позаконкурсну — за цим посиланням.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024