Головна
>
Кіно
>

Позов до Держкіно, байопік про Шевченка та лавреати  премії Вацлава Гавела: дайджест культурних новин за 12-16 червня

Позов до Держкіно, байопік про Шевченка та лавреати  премії Вацлава Гавела: дайджест культурних новин за 12-16 червня

З 12 по 16 червня редакція LiRoom була на канікулах. У цей період ми не публікували новин, але стежили за тим, що відбувається. Тож публікуємо добірку основних новин минулого тижня. 

Музика

Otoy випустив кліп на пісню Шукали вчора, з альбому Недовготривалі відносини. 

Шукали вчора — це історія втечі та боротьби інтроверта у його стосунках з навколишнім світом. Як пояснює виконавець, інтровертний персонаж, творча особистість, змушений брати на себе екстравертні патерни поведінки через ту сферу діяльності, в якій опинився, бо інакше ця сфера не працює. 

Режисером кліпу став сам Otoy. Нагадаємо, для рубрики «Пісня за Піснею» Otoy розповів, що альбом Недовготривалі відносини — це про взаємодію людини із собою, з часом, з планетою, з війною. Репер каже, що це «найтепліша історія, що створювалася в найтемніші часи» і є теплим прихистком «від усього монолітно-депресивного, що може оточувати нас сьогодні». Детальніше про кожен трек з альбому читайте за посиланням.

Океан Ельзи випустив кліп на нову версію пісні Я їду додому

Нову версію пісні музиканти присвятили українським саперам, «які щоденно ризикують життям, очищуючи країну від мін». 

В описі до відео виконавці пояснюють, що пісня, написана майже 15 років тому, із початком війни набула зовсім іншого значення. Через це її вирішили перевипустити. 

Режисером кліпу став Павло Буряк. У відео зображена історія української жінки, яка повертається додому, але попереду в неї складний шлях.

Київський музикант та саундпродюсер The Lazy Jesus(Єгор Гавриленко) випустив новий сингл Duvnaya Goduna з проєкту UA Tribal, а також відеороботу до нього. UA Tribal — це збірка електронних треків, побудованих на традиційній українській музиці. 

За основу у синглі взято уривок української народної пісні Дивна година по всьому світові стала. Виконавець пояснює, що пісня «максимально передає настрій, в якому створювали цей матеріал, під щоденні сирени оповіщення повітряних тривог». 

Анімаційний кліп до треку створила київська ілюстраторка Євгенія Винокурова, яка такожстворює анімаційний віджеїнг до живих виступів проєкту. 

Український електро-фолк гурт Go_A випустив пісню Rusalochki та кліп на неї. Це перший реліз гурту з березня 2022 рокуІдея пісні з‘явилась, коли солістка Go_A Катерина Павленко взяла участь у фольклорній експедиції. Там вона зустріла кількох літніх жінок, які були переселені зі своїх домівок у Чорнобильській зоні черезкатастрофу на електростанції. 

Ці жінки показали Катерині магічний обряд проводів русалок до лісу. Цей досвід надихнув солістку на створення пісні Rusalochki

Кіно

Перший в Україні фестиваль квір-кіно Sunny Bunny оголосив повну програму

22-28 червня у Києві відбудеться перший український квір-кінофестиваль Sunny Bunny. 

Організатори оголосили повний перелік фільмів, що будуть показані в програмах «Панорама», «Українська квір-ретроспектива», «Квірчик», X Borders, «Міжнародні короткі фільми: деколонізувати, відбороти, перетворити» та «Квір-борці». 

Також стало відомо, що фільмом-відкриттям Sunny Bunny стане французька документальна стрічка «Орландо: моя політична біографія» режисера Поля Б. Пресіадо. 

А фільмом-закриттям стане перший повнометражний фільм німецько-американського режисера Гарві Реббіта «Капітан Феґотрон рятує всесвіт.

Зокрема, у межах програми «Українська квір-ретроспектива» покажуть фільми «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова, «Три історії» Кіри Муратової, «Іван А» Ігоря Черницького, «Тато — мами брат» Вадима Ількова, «Домашні ігри» Аліси Коваленко та «Стоп-земля» Катерини Горностай. 

Директорка Довженко-Центру вимагає в Держкіно укласти з нею контракт

Генеральна директорка Довженко-Центру Олена Гончарук подала позов до Держкіно, вимагаючи підписати з нею посадовий контракт. Про це повідомила юридична компанія Axon Partners, яка представляє інтереси Гончарук. 

Нагадаємо, що Олена Гончарук очолила «Довженко-Центр» у квітні 2021 року. Втім 2 листопада 2022 року Держкіно відсторонило її від виконання обов’язків. 21 грудня 2022 року Держкіно оголосило конкурс на посаду керівника «Довженко-Центру». За результатами конкурсу очільницею Довженко-Центру знову стала Олена Гончарук. 

Контракт із новообраною директоркою мали підписати до 21 лютого, але Держкіно надало документ для ознайомлення тільки в останній день. У результаті, сторони не дійшли згоди за пунктами контракту, які стосуються прийняття нового статуту.

Гончарук відмовилася підписувати контракт на таких умовах і подала до Держкіно протокол розбіжностей щодо контракту зі своїми коментарями та пропозиціями викласти окремі пункти в іншій редакції. Держкіно відповіло, що ні з чим погоджуватися не буде.

Читайте також: «Держкіно vs Довженко-Центр»: хронологія культурної боротьби

Суд розглядає справу про оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії

Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабміну через подовження повноважень чинного складу Ради з державної підтримки кінематографії. 13 червня в Київському окружному адмінсуді відбулося перше підготовче судове засідання.

Більше про Раду з державної підтримки кінематографії та підстави скасувати постанову Кабміну читайте за посиланням.

У коментарі виданню «Детектор медіа» адвокатка Надія Денисюк, яка представляє інтереси НСКУ, розповіла, що на суді адвокати попросили стенограму засідання Кабміну, на якому ухвалили постанову про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії, і договір від Держкіно про надання адвокатських послуг із адвокатським об’єднанням, співзасновником і керівником якого є один із членів Ради. Надія Денисюк вважає, що в цьому договорі вона та її колеги вбачають можливу корупційну складову та порушення антикорупційного законодавства.

Однак, представник Кабміну доводив, що все, що говорять члени уряду, є конфіденційною інформацією і недоступне для публічного обговорення.

Більше про засідання можна прочитати у матеріалі «Детектор Медіа».

На Takflix вийшов фільм «Сон» про Тараса Шевченка з Іваном Миколайчуком у головній ролі 

До дня народження актора Івана Миколайчука онлайн-кінотеатр Takflix випустив фільм «Сон», 1964 року, режисера Володимира Денисенка. Це байопік про Тараса Шевченка, якого зіграв 23-річний Іван Миколайчук.

Стрічка розповідає історію українського поета та художника Тараса Шевченка від дитинства до заслання. Фільм побудований на однойменній поемі й засуджує царський режим та російську владу. У «Сні» автори приділяють увагу періоду навчання Шевченка у Карла Брюллова. А також — неволі Кобзаря та українців з Моринців, Кирилівки, Лисянки.

Головну роль зіграв Іван Миколайчук, який на момент зйомок навчався в Інституті імені Карпенка-Карого і знімався в «Тінях забутих предків». 

Переглянути стрічку можна за посиланням.

Література

Книжка Галини Крук отримала нагороду Sundara Ramaswamy Prize

Збірка поезій «Прискорений курс з “Коктейлів Молотова”» української письменниці Галини Крук здобула премію Sundara Ramaswamy Prize, що присуджується за перекладену книжку поезії, опубліковану американським видавництвом Arrowsmith Press. Переможця обирають редактори видавництва. 

Книжка «Прискорений курс з “Коктейлів Молотова”» вийшла в англомовнлму перекладі у травні 2023 році. Перекладачками книжки були Амелія Ґлейсер та Юлія Ільчук.

Про свою перемогу на премії письменниця розповіла для видання «Суспільне Культура». Більше читайте за посиланням.

Vogue Ukraine випустить книжку з сучасною українською прозою та поезією

Vogue Ukraine опублікує антологію з творами українських прозаїків та поетів. До збірки «Сучасна українська проза та поезія» ввійдуть твори про кохання та біль, пригоди та мрії, про українські архетипи й артефакти, історичні рефлексії та виклики сьогодення. 

Книга міститиме твори 18 українських авторів та авторок, серед яких Сергій Жадан, Євгенія Кузнєцова, Мар’яна Савка, Ірина Цілик, Оксана Забужко, Тетяна Малярчук, Оля Русіна, Ірина Славінська, Тетяна Власова, Людмила Горова та інші. 

Ілюстрації створила фотографка і художниця українського походження Олена Ємчук.

Офіційна презентація книжки відбудеться на Книжковому Арсеналі, що триватиме 22—25 червня. 

Четверо українців стали лавреатами премії Вацлава Гавела за творче дисидентство у 2023 році

14 червня на Oslo Freedom Forum відбулося нагородження культурних діячів за творче дисидентство у 2023 році. Серед лавреатів — четверо українців: мистецтвознавиця Юлія Манукян, вбитий росіянами диригент Херсонської філармонії Юрій Керпатенко, ілюстраторка Марія Лонюк та проєкт Stand Up for Ukraine. 

Головномий диригент Херсонського музичного-драматичного театру Юрій Керпатенко отримав нагороду посмертно. 2022 року росіяни вбили його у власному будинку в Херсоні, бо той відмовився з ними співпрацювати.

Нагороду також отримала Юлія Манукян, яка створила підпільну Резиденцію художникіа під час окупації Херсона.

Ще однією лавреаткою стала українська художниця-фрілансерка Марія Лонюк, яка створює ілюстрації про війну, спустошеність міст, будинків і людських життів.

А проєкт Stand Up for Ukraine, який створила вимушена переселенка з України Єлизавета Ізмалкова, судді відзначили за те, що він об’єднує людей за допомогою музики. 

Євген Нищук заявив, що у додатковій номінації Шевченківської премії переможців не оголошуватимуть

Новий голова Комітету Шевченківської премії Євген Нищук заявив, що цьогоріч визначати переможців у номінації «За внесок у перемогу» члени журі не будуть. Про це він заявив в етері національого телемарафону, передає «Суспільне Культура». 

За його словами, новина про запровадження нової номінації спричинила бурхливу реакцію в мережі. Відтак, від неї вирішили відмовитися:

«Багато колег казали, що змінювати гру під час гри не є дуже правильно. Більше того, робити якісь доповнення треба вже на нову кампанію. І це розуміння ми знайшли».

Нагадаємо, 16 березня члени Шевченківського Комітету підписали заяву про дострокове складання повноважень. Передумовою такого рішення стала ініціатива тоді ще голови комітету Юрія Макарова, який запропонував доповнити номінації Шевченківської премії додатковим конкурсом «За внесок у перемогу». Ідею підтримали в Офісі президента. Через це частину лавреатів оголосили із запізненням, а повний список переможців планували повідомити 22 травня, в день перепоховання Шевченка.

Нищук додав, що найближчими днями вийде президентський указ, «який завершить усю ситуацію з попередніми переможцями». 

Після цього комітет в оновленому складі почне працювати над підготовкою до премії 2024 року.


Читайте також: Маленький гід кінофестивалем глядацького кіно «Миколайчук OPEN»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024