Головна
>
Статті
>

Водограй лонгрідів: Джаар, дискримінація, найсексуальніші кліпи, групі та інші найцікавіші статті про музику

Водограй лонгрідів: Джаар, дискримінація, найсексуальніші кліпи, групі та інші найцікавіші статті про музику

Робочий тиждень — час, коли у найнапруженіші моменти у твою стрічку лізуть найцікавіші тексти, які ти не можеш прочитати. Так, за п’ять днів ти відкладаєш стільки всього цікавого, що на вихідних не знаєш, за що братись. Саме тому редакція LiRoom повертає «Водограй лонгрідів», а якому ми збираємо найцікавіші лонгріди про музику наших та закордонних видань.

Пропонуємо також прочитати попередні випуски: 12345678910111213141516, 1718 і 19. І так, цей випуск – ювілейний.

Серія лекцій «Этика джаза с Виктором Радзиевским»

Почнемо ми не з лонгріду (а то раптом ви від них відвикли, поки рубрика була у відпустці), а з серії лецій про джаз від Віктора Радзієвського, відомого джазового продюсера та журналіста з Росії. Дев’ять двогодинних лекції про різні аспекти джазу – від того, що таке джаз мануш, до джазу на Кубі.

Свобода после слова: о чем и почему не стоит говорить вслух на электронной сцене – Mixed News

2

Останнім часом все частіше серед електронщиків починаються скандали, у центрі яких гомофобія, сексизм та мізогінія. Про те, наскільки це все серйозно і як це впливає на цей пласт музики, читайте у колонці Саши Варениці.

Всякая годная попса – НОЖ

Антон Вагін і канал «Всякая годная попса» у першу чергу відомий активним юзерам Телеграму. На щастя для тих, хто не користується популярним месенджером, він спільно з журналом НОЖ почав випускати щомісячні огляди поп-музики. На сайті вже є липневий та серпневий випуск.

Право голоса: Как российско-украинская поп-музыка переживает войну между странами – Wonderzine

Раз ми згадали про поп-музику, то обійти колонку Дмитра Куркіна на Wonderzine не можна. Приводом для її написання стала фейсбук-сварка Андрія Хливнюка (Бумбокс) з Василем Вакуленко (Баста) щодо заборони реперу в’їжджати на територію України. Автор намагається розібратись, що відбувається з українською і російською (а також з тією, яку іноді важко поділити) поп-музикою після початку війни на Сході.

David Bowie’s 100 favorite books – CoS

Відволічемось від політики, якою пронизаний останній текст, і краще поповнимо перелік must-read книг. Цього разу з книжкової полиці легендарного Девіда Боуі.

З того буде фолк: як етно проникало в українську музику і підкорило її – Platfor.ma

Дослідження Катрі Гончарук про те, як українські народні пісні отримують нове життя у популярній музиці. Авторка говорить як про часи 90-х, коли фолклор лунав на численних фестивалях; про початок 2000-х, коли до етно-мотивів почали додаватись сучасні інструменти; про кінець 2000-х, коли народні пісні почали переосмислюватись електронними та джазовими виконавцями.

Откуда взялся Николас Джаар? – Buro 24/7

Поки прихильники розбираються, на яку локацію їм треба їхати у суботу (правильна відповідь – Stereo Plaza), наші медіа наперебій розповідають про те, хто такий Ніколас Джаар і чому його музика цікава. Аналогічний текст можна також прочитати у DTF Magazine.

Как выбрать наушники? – LiRoom

cover_citrus

Кілька днів тому вийшов наш спільний з магазином Цитрус матеріал про те, як краще обирати навушники для різних цілей. Пояснюємо, на які технічні характеристики потрібно звертати увагу і який бюджет прийдеться виділити на навушники.

Клуб влюбленных сердец сержанта Винника – Karabas Live

Юрій Береза зробив те, чого не робив жодний інший редактор онлайн-медіа про музику в Україні – поїхав на концерт одного з найпопулярніших українських музикантів Олега Вінника у Чернігів. Після того, як вийшов його звіт, в якому він описав те, що відбувається на концерті людини, яку прихильники інакше, ніж «Маестро», і не називають, почався скандал. Важко оцінити, що читати цікавіше – звіт чи коментарі до нього на сайті.

До речі, якщо тема Олега Вінника не дає вам спокою, то читайте також колонку на Bit.ua «Олег Винник как зеркало украинской души».

Чем сейчас заняты победители украинского «Х-Фактора» – Bit.ua

Щоб закінчити з темою Вінника, одразу пройдемось по шоу X-Фактор. Після того, як прочитаєте про переможців шоу, пропонуємо також оцінити розповідь про перший ефір нового сезону та про перший крупний скандал, пов’язаний з шоу. В якості бонусу – відео з кастингу, в якому дебютанти цього року гурт KAZKA виконують свою авторську пісню.

Вымирающий вид: Музыканты об отношениях со своими групи – Wonderzine

Цікавий текст про те, як розвивались спільноти групі – фанаток, які супроводжували гурт під час концертів. Від зародження явища до теперішньої ситуації.

Говорит за себя: жизнь и история Боба Дилана его же словами – Platfor.ma

Platfor.ma запустили рубрику, в якій розповідають біограії відомих людей «їх словами», тобто цитуючи різні джерела прямої мови цих музикантів. Нагадаємо, що у 2016 році Боб Ділан отримав Нобелівську премію і ми пропонували вам прочитати 7 головних думок з його лекції.

Не только Sziget: как устроена музыкальная индустрия Венгрии – Comma

Журналіст, арт-директор та барабанщик з Угорщини розповіли Comma як влаштована музикальна індустрія нашої країни-сусіда Угорщини. Чи діють там квоти на музику, як влаштовані локальні музичні медіа і яка роль держави у розбудові індустрії?

5 минут с Тейлор Момсен из The Pretty Reckless (и ее барабанщиком) – LiRoom

momsen_cover

Ще один відголосок фестивалю Sziget – це наше міні-інтерв’ю з учасниками гурту The Pretty Reckless. Встигли обговорити, які питання найчастіше їм ставлять та моду на гітарну музику (чи її відсутність).

21 Under 21 2017: Music’s Next Generation – Billboard

21 музикант молодше 21 року. Ідеальна підбірка для тих, хто хоче дізнатись, як будуть звучати найближчі кілька років світової музики. Ми, до речі, теж влітку випустили текст про музикантів молодше 18 років.

Від бандури до цимбал: Короткий путівник українськими народними інструментами – The Ukrainians

Оркестр НАОНІ, які стали особливо популярними після коллаборації з ONUKA, використовують на своїх концертах понад 40 народних інструментів. Для тих, хто хоче знати, що таке деркач, чим він відрізняється від дримби, і як вигладає козобаз.

The 30 Sexiest Music Videos of All Time – Rolling Stone

Матеріал, який зараз активно обговорюється у Фейсбуці, – це топ найсексуальніших кліпів за всю історію. Так, у переліку звісно ж є і Мадонна, і Брітні, і Бейонсе, і навіть Каньє, але немає мого фаворита у цій категорії. Тому перед тим, як вивчати рейтинг, подивіться і це відео.

The top 35 female composers in classical music – Washington Post

Після того, як NPR Music опублікували топ-150 найкращих альбомів, які були випущені жінками, Washington Post та музикальна критикеса Енн Мідегетт зібрали перелкік найкращий жінок-композиторок класичної музики.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024